ogolnie

ePodloga.pl / Artykuły

Podłoga w kuchni

12-08-2009, opracowanie: ePodloga.pl

Kuchnia jest drugim po przedpokoju pomieszczeniem najbardziej ruchliwym i eksploatowanym. Oprócz bardzo ważnych funkcjonalnych walorów dla nas i naszego domu jest również pewnego rodzaju ostoją. Nie rzadko też zdarza się, że to właśnie w kuchni lubimy przesiadywać lub przyjmować gości. Dlatego też wystrój tego pomieszczenia to nie tylko lodówka, kuchenka i parę szafek ale przed wszystkim odpowiednia podłoga.

Jednym z wielu ważnych elementów na jaki musimy zwracać uwagę przy dekorowaniu naszej kuchni jest odpowiednie pokrycie podłogowe. Przy jego wyborze powinniśmy kierować się kilkoma różnymi czynnikami. W artykule tym spróbujemy znaleźć te które są najważniejsze i względem ich zestawimy różnego rodzaju podłogi.

Jaka  powinna być trwała podłoga?

Na to jak długo będziemy się cieszyć nową i niezniszczoną posadzką wpływa wiele czynników. Jak już wspomnieliśmy kuchnia jest pomieszczeniem o dużej intensywności ruchu. Chodzimy w niej wiele razy w ciągu dnia, czy to robiąc posiłki, czy to zmywając naczynia, lub wypakowując zakupy do lodówki. Dlatego też najważniejszym czynnikiem powinna być odpowiednio wysoka ścieralność.

Oprócz dużego ruchu drugim równie ważnym o ile nie najważniejszym atrybutem podłogi musi być odporność na plamy i wodę. Niejednokrotnie zdarzy nam się coś upuścić ,wylać, zaplamić. Kuchnia jest chyba najbardziej narażonym na tego typu wypadki miejscem. Dlatego też ważne jest aby była pod tym względem stabilna i nie chłonęła wszystkiego co na nią spadnie. Musi też mieć odpowiedni stopień obojętności na wilgoć.

Kiedy zdarzy już nam się coś poplamić to musimy to jak najszybciej posprzątać. Jako że w kuchni zdarzy się to zapewne nie raz najlepiej będzie kiedy nasza podłoga będzie łatwa w czyszczeniu i konserwacji. Oszczędzi nam to nie jednokrotnie frustracji i nerwów.

Podłoga w kuchni musi być przygotowana i odporna na różnego rodzaju upadki przedmiotów takich jak noże, widelce, szklanki, dlatego też posadzka musi być albo elastyczna albo w miarę możliwości jak najtwardsza. Zapewni to brak widocznych wgnieceń i innych uszkodzeń mechanicznych. A skoro już mowa o upadkach to dobrze by było, aby nasza podłoga dobrze je tłumiła. Im podłoże będzie bardziej ciche, tym dla nas, a szczególnie dla naszych uszu bardziej komfortowe.

Wygląd podłogi i jej struktura wyczuwalna w dotyku to również bardzo istotne czynniki estetyczne, o których należy pamiętać.

Podsumowując, przy wyborze podłogi do kuchni należy przede wszystkich zwrócić uwagę na:

·    Ścieralność

·    Odporność na plamy i wodę

·    Łatwość w czyszczeniu

·    Elastyczność/Twardość

·    Wygląd

Skoro wiemy już na co zwracać uwagę, łatwiej będzie nam przyjrzeć się poszczególnym rodzajom podłóg pod kątem tych właśnie czynników.

 

 

Podłogi drewniane

Tego typu posadzki to przede wszystkim duża estetyka. Obecna gama różnego rodzaju gatunków drewna, wzorów stwarza nam niezwykle dogodne warunki dekoracyjne. Podłogi drewniane sprawiają też wrażenie ciepłych i całkiem nieźle radzą sobie z tłumieniem dźwięków i z izolacją. Jeśli chodzi o twardość i odporność na wgniecenia ciężko o jednoznaczną odpowiedź, bowiem same podłogi mogą bardzo różnić się między sobą. Kiedy spadnie nam nóż na podłogę sosnową wyrządzi on więcej szkód niż spadając na znacznie twardszy dąb, dlatego jeżeli decydujemy się na tego typu rozwiązanie w kuchni koniecznie dobierzmy twardy gatunek drewna. Jeśli chodzi o ścieralność, drewno też radzi sobie całkiem nieźle choć w zestawieniu z innymi rodzajami podłóg plasuje się raczej w środkowej części tabeli. Plusem natomiast jest odnawialność. Kiedy podłoga straci na blasku możemy ją powtórnie cyklinować, a następnie na nowo lakierować lub olejować.

Piętą achillesową tego typu rozwiązań jest natomiast stabilność na ciecze. Podłogi tego typu odradzane są do pomieszczeń kuchennych właśnie ze względu na gorszą odporność na wodę, którą nie ukrywajmy często zdarzy nam się wylać. Ponadto wszelkie inne płyny typu olej, płyn do mycia naczyń, czy soki również mogą niekorzystnie wpłynąć na drewno. Ciekawą alternatywą mogą być natomiast odporne pod względem wilgoci gatunki drewna egzotycznego. W ich przypadku tego typu problemami nie musimy się przejmować. Do czyszczenia różnego rodzaju plam wystarczy nam sucha szmatka.

Podsumowując, drewno jest dobrym rozwiązaniem do kuchni, ale tylko pod jednym warunkiem, musi być odpowiednio dobrane i równie odpowiednio traktowane jak i użytkowane. Tylko wtedy możemy być pewnymi trwałości i żywotności takiej podłogi.

Panele laminowane

Jest to rozwiązanie zdobywające coraz większą popularność w naszych domach. Z pewnością najistotniejszym powodem jest cena i łatwość montażu. Ponadto wszystkie panele obecnie montowane są w systemie bezklejowym więc w przypadku zalania podłogi możemy je szybko zdemontować. Za wzór odpowiada papier dekoracyjny wyścielający płytę HDF. Ponieważ jest to sztuczny nadruk możliwości wzornicze są ogromne. Producenci na bieżąco uaktualniają swoje oferty dlatego mamy w czym wybierać dobierając wygląd naszej posadzki idealnie pod meble i kolor ścian wedle gustu.

Ścieralność laminatu w przypadku paneli może być różna. Oznaczana jest symbolem AC i ma bardzo dobre odniesienie do rzeczywistości. Jeżeli decydujemy się na panele do kuchni to koniecznie wybierzmy podwyższoną klasę AC4 lub nawet AC5. Z praktycznego punktu widzenia panele w klasie AC5 są jednym z najlepszych rozwiązań pod kątem ścierania w odniesieniu do wszystkich rodzajów podłóg.

Z twardością jest już trochę gorzej. Cięższe przedmioty mogą nie tylko spowodować wgniecenia, ale również odpryski laminatów, których nie da się zamaskować. Ratunkiem mogą być kity do parkietów jeśli ubytki są niewielkie, lub jeżeli mamy odpowiedni sprzęt i trochę umiejętności technicznych możemy wymienić pojedynczy uszkodzony panel.

Największą wadą podobnie jak w przypadku desek jest brak odporności na wodę i ciecze. Jak już wspomnieliśmy wzór paneli to papier dekoracyjny który wyściela płytę HDF. Obydwie warstwy w kontakcie z większą wilgocią szybko spęcznieją, a to skutkować będzie niszczeniem łączeń a w dłuższej perspektywie całej podłogi.

 

Płytki ceramiczne

To najpopularniejsze pokrycie podłogowe stosowane w kuchni. Za płytkami przemawia głównie bardzo dobra odporność na wilgoć. Płytki ceramiczne są obojętne na wodę i wszelkie rodzaju ciecze (nawet większość rozpuszczalników), dlatego też w kuchni nie musimy na podłogę tego typu zbytnio uważać. Oprócz tego płytki są bardzo łatwe w konserwacji i czyszczeniu. Choć bardziej należy przyłożyć się przy fugach, gdyż te mają największą skłonność do brudzenia. Jeśli chodzi o ścieralność i twardość tu również możemy postawić duży plus. Płytki ceramiczne są bardzo trwałe i nawet przy dużym ruchu radzą sobie całkiem nieźle. Przy obecnych możliwościach i szerokiej gamie produktów również walor estetyczny stoi na bardzo wysokim poziomie.

Wszystkie najważniejsze kryteria są spełnione. Jedyne wady jakie można przypisać płytkom to dobre przewodnictwo cieplne, dlatego też chodząc po takiej podłodze szybciej zabiera nam ciepło i mamy wrażenie zimnej podłogi. Rozwiązaniem tego problemu może być zainstalowanie ogrzewania podłogowego. Innym minusem jest duża śliskość, szczególnie gdy wylejemy na podłogę wodę. Może to być bardzo niebezpieczne, dlatego należy na tego typu podłożu zachować wzmożoną ostrożność.

Wykładziny winylowe (PCW)

Jest to rozwiązanie kiedyś niezwykle popularne i modne. Dziś na rzecz lepiej rozwijających się innych posadzek traci nieco na atrakcyjności. Choć z teoretycznego punktu widzenia jest wciąż bardzo silną konkurencją. Podłogi winylowe są odporne na wodę i plamy. Dobrze się je czyści i wymagają niewielkiego wkładu w ich konserwację. Są odporne na promienie UV. Mają wysoką ścieralność i dobrze radzą sobie z dużym ruchem. Są też elastyczne, dlatego przyjemnie się po nich chodzi i nie widać tak bardzo wgnieceń. Dzięki elastyczności i porowatości dobrze też tłumią dźwięki upadających przedmiotów. Dużym plusem jest też niska cena.

Za jedyną wadę możemy uznać trochę gorszą ofertę wzorniczą w stosunku do konkurentów.

Linoleum

Rozwiązanie bardzo podobne do podłóg winylowych. Dla wielu linoleum to synonim podłóg winylowych, ale w istocie różnią się one wykonaniem. Podłogi PCW wykonane są z polichlorku winylu, linoleum natomiast składa się z oleju lnianego, kalafonii i mączki drzewnej, a całość jest nakładana na płótno jutowe.

Zalety tego typu posadzek są podobne jak w przypadku winylu. Łatwo się je czyści, są odporne na wodę, plamy oraz promienie UV. Są elastyczne dlatego dobrze radzą sobie z wgnieceniami. Są też odpowiednio wysoko odporne na ścieranie. Minusem jest mniejszy wybór jeśli chodzi o wzory.

Wykładzina dywanowa

Z pewnością najmniej popularny rodzaj do pomieszczeń kuchennych. I słusznie, wykładzina istotnie jest bardzo estetyczna, ciepła, cicha i miła w dotyku, ale jest też bardzo chłonna. Stąd w przypadku plam, wody i innych cieczy ciężko utrzymać ją w czystości. Ewentualną alternatywą mogą być wykładziny flokowane które ze względu na wysoko rozwinięte technologicznie wykonanie (wdmuchiwane polimery w polu elektrostatycznym w klej) są odporne na wilgoć i łatwo się je czyści.

Podsumowanie

Każde z rozwiązań jest inne i posiada swoje wady i zalety. Ciężko wskazać głównego faworyta. Wszyscy od naszej podłogi oczekujemy czegoś innego dlatego decyzję powinniśmy podjąć indywidualnie. Jeżeli zależy nam na ładnym estetycznym wyglądzie wybierzmy drewno (najlepiej egzotyczne). Jeżeli chcemy mieć podłogę przede wszystkim odporną na wilgoć i plamy oraz łatwą w czyszczeniu wybierzmy płytki ceramiczne. Jeżeli chcemy mieć podłogę uniwersalną za mniejszą cenę skierujmy poszukiwania na linoleum i PCW.

 

Tagi: podloga,kuchnia,w,kuchni,podlogi

drukuj Drukuj | pobierz Pobierz | polecanie Poleć znajomemu | ulubione Ulubione | dyskusja Forum
Ocena: ocena 1 ocena 2 ocena 3 ocena 4 ocena 5

Wszystkie artykuły


| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Pokaż wszystkie


Deska Barlinecka


Statystyki





O nas / Kontakt / Regulamin / Banery / Linki / Wszystkie artykuły / Mapa serwisu
Interesuje Cie współpraca? Zajrzyj do działu Reklama
Projekt i realizacja: iTools
2010, ePodloga.pl , wszystkie prawa zastrzeżone.