porady

ePodloga.pl / Artykuły

Tniemy piłą ręczną

Praca z piłą ręczną

13-10-2009, opracowanie: ePodloga.pl

 

 

Czym jest piła ręczna?

Jest to narzędzie za pomocą którego dokonujemy cięć takich materiałów jak drewno, aluminium ,metal itp. Naistotniejszym jej elementem jest ząbkowane ostrze, które wprawiane w ruch za pomocą naszych mięśni,  zależności od typu piłuje odpowiedni materiał. Piły mogą być jedno lub dwu-uchwytowe. W przypadku tych drugich praca odbywa się w dwie osoby w cyklach popularnie zwanych „moja-twoja”. Piły jednouchwytowe pozwalają na pracę w pojedynke w których ruch jest również posuwisto-zwrotny ,ale sam moment cięcia to ruch pchania piły od siebie. Ślad po przejściu piły nazywamy rzazem.

 

 

Najpopularniejsze rodzaje pił:

 

Typ

Nazwa

Charakterystyka

 

 

 

Płatnica (rozpłatnica, fuchszwanc)

 

cięcia precyzyjne wzdłuż (mały ząb) i cięcia w poprzek (duży ząb). Długości to ok. 300-500mm

 

 

 

Grzbietnica

 

Cięcia w poprzek materiału. Sztywniejsza od płatnicy. Głownie do piłowania obramowań, listew, profili. Długości to ok. 300-400mm

 

 

 

 

Otwornica (lochzega)

 

Cienkie ostrze, mały ząb. Służy do wyrzynań krzywoliniowych.

 

Inne rodzaje pił:

·         Narżnica – do połączeń typu jaskółczy ogon

·         Ramówka – do cięcia wzdłuż kłody (ok. 1.5m długości)

·         Czopnica – Dokładne cięcie wzdłuż włókien

·         Osadnica – Dokładne cięcie w poprzek włókien

·         Włosowa (laubzega) – Do bardzo precyzyjnych zaokrąglonych cięć.

·         Krawężnica – Grube cięcia wzdłuż

·         Dwu-uchwytowe – Piła do pracy w dwie osoby

·         Ogrodnicza, Pasownica, Żłobnica

 

Rodzaje Ostrzy:

 

Typ

Nazwa

Rodzaj cięcia

 

 

 

 Półleżące, uniwersalne

 

Cięcie w dwóch kierunkach

 

 

 

Proste, równomierne

 

Cięcie poprzeczne

 

 

 

Pochylone

 

Cięcie podłużne

 

 

Na co zwracać uwagę przy kupnie piły?

Najistotniejszym elementem piły jest jej ostrze. Ostrze dobieramy pod kątem typu i wielkości zęba. Wielkość zęba określana jest przez ilość jego wystąpień na jednym calu długości całego brzeszczotu. Tzw. „duży ząb” to mała ilość jego wystąpień na calu. Piły z dużym zębem pozwalają na szybkie cięcia grubych materiałów. Tzw „mały ząb” to duża ilość wystąpień na calu. Piły z takim zębem najlepiej nadają się do precyzyjnej i dokładnej obróbki materiału. Ostrza wymagają regularnego ostrzenia. Drugim ważnym atrybutem piły jest jej wielkość. Jest to praktycznie rzecz biorąc długość ostrza. Zazwyczaj spotykane długości to 300, 400 i 450mm, choć są też i większe. Wielkość dobieramy w zależności od typu obróbki. Przy obróbkach mniej dokładnych ,ale twardszych i większych dobieramy większą piłe pozwalającą na większy zasięg. Przy mniejszych wymagających precyzji wybieramy piłę najlepiej 300mm. Należy zwracać też uwagę na mocowanie brzezczotu, powinno być ono trwałe i pewne. Rękojeść powinna być być solidna i dobrze trzymać się w dłoni. Koszt dobrej piły ręcznej w zależności od rodzaju to ok. 30-60 zł.

 

 

Przy słabym rozwiedzeniu piły może ona blokować w ciętym materiale. W takim przypadku brzeszczot może ulec wygięciu a tym samym zniszczeniu. Dlatego odpowiednia praca z piłą wymaga pewnego doświadczenia i wyczucia. Istnieje też kilka rad znacznie ułatwiających nam prace.

 

Przygotowanie do cięcia

 

1.    Zaznaczamy linie na materiale oddzielającą element który chcemy usunąc od elementu który ma zostać. Linie trasujemy najlepiej nożem ,a nie ołówkiem.gdyż nożem uzyskamy cieńszą i bardziej dokładną linie oraz co najważniejsze przecinając zewnętrzne włókna materiału zmniejszymy wrażliwość  wyłamywania się poszczególnych włokien.

2.    Element odpadowy najlepiej zaznaczyć sobie znakiem X, aby nie pomylić stron.

3.    Element cięty mocujemy stabilnie najlepiej do stołu za pomocą imadła lub ścisków ,tak aby linia cięcia była (ale nie nachodziła) blisko jego krawędzi. Między zacisk ,a powierzchnie podkładamy grubą szmate albo klocek drewniany ,aby nie uszkodzić powierzchni.

4.    Element cięty powinien być umocowany warstwą dekoracyjną do spodu (chyba ,że kierunek zębów jest przeciwny).

5.    Przy dłuższych lub wymagających większej precyzji cięciach, można przymocować podłużny element (drewniany, aluminiowy lub metalowy) który posłuż nam jako prowadnica.

6.    Przygotowujemy ostrze. Ostrze powinnobyć dobrze zaostrzone i czyste. W zależności od ciętego materiału możemy je nasmarować. W przypadku drewna parafiną, w przypadku aluminium denaturatem z olejem, a jak chodzi o plekse i tworzywa sztuczne zwilżyć wodą.

7.    Złap rękojeść pewnie i mocno. Trzymanie ułatwi Ci uchwycenie trzema palcami oraz ułożenie kciuka i palca wskazującego po jej zewnętrznych stronach.

8.    Trzymaj nadgarstek,łokieć i ramię w jednej  lini z osią piły i wytrasowaną linią.

9.    Przytrzymujemy się drugą ręką stołu ,aby przybrać stabilną pozycje.

 

Technika cięcia

 

1.    Cięcie rozpoczynamy powoli i precyzyjnie ustawiając piłe prawie w pozycji poziomej.przy kącie 20-30 stopni.

2.    Wykonujemy 2-3 ruchy ciągnięcia piły do siebie.

3.    Kiedy piła zagłebi się w materiał pochylamy piłe.

4.    Podstawową zasadą przy cięciu piłami o dużym zębie jest aby rozpoczynać cięcia pod kątem 30 stopni od ciętej płaszczyzny, a następnie przesuwać piłe powiększając kąt cięcia do 45stopni, a nawet 60. Piłami o drobnym zębie najlepsze efekty otrzymuje się rozpoczynając cięcie pod kątem 30 stopni i zmieniając go maksymalnie do 45. W przypadku grzbietnic lub pił precyzyjnych prace zaczynamy od 20stopni stopniowo kąt zmieniając do 45.

5.    Po przesunięciu się paru centymetrów do przodu możemy umocować klin w szczeline na początku cięcia. Pozwoli to uniknąć blokowania się brzeszczotu.

6.    Piłe pchamy ciężarem ciała ,aby nie zmęczyć ramienia.

7.    Kiedy piła zaczyna zbaczać, delikatnie zmieniamy pozycję i stopniowo kierujemy ją na wytrasowaną linie.

8.    W ostatniej fazie podtrzymujemy odcinany kawałek materiału. Inaczej może to groźić oderwaniem części od odcinanego przedmiotu w ostatniej fazie cięcia.

9.    Kończąc cięcie przechylamy się do przodu, zmniejszająć szybkość i siłe naszych ruchów.

 

  

 

 

Technika cięcia – inne materiały

 

1.    Do cięcia drewna o dużym przekroju używamy zwykłej piły o sztywnym szerszym brzeszczocie.

2.    Do cięcia sklejki używamy piły z małym szerokim i sztywnym zębem. Pracę rozpoczynamy w środku płyty cięciem prostym używając zaokrąglonego końca piły. Możemy użyć elementu najlepiej drewnianego jako prowadnicy. Podczas cięcia siłę wkładamy w ruchy ciągnięcia piły do siebie.

3.    Do cięcia okleiny wybieramy piłe o bardzo drobnym i wąskim zębie. Linie po jej wewnętrznej stronie (po stronie elementu docinanego) podklejamy taśmą ,aby zabezpieczyć okleine przed pękaniem. Tniemy wzdłuż taśmy.

4.    Przy cięciu bardzo cieńkich i łatwych do rozwarswienia się przedmiotów mocujemy je do większego kawałka materiału. Przycinamy wspólnie obydwa materiały. Zapewni to dobre prowadzenie piły i zabezpieczy przedmiot przed rozwarstwianiem się.

 

Wycinanie otworów:

 

1.    Zaczynamy od nawiercenia otworów o średnicy przynajmniej 20mm za pomocą wiertarki z otwornicą w narożach otworu który będziemy wycinać.

2.    Rozpoczynamy cięcie od wywierconego otworu kierując się wzdłuż lini do następnego

3.    W końcowej fazie przytrzymujemy od spodu element cięty, aby nie oderwał nam kawałku materiału elementu odcinanego.

 

    

 

Konserwacja piły

 

1.    Ostrzenie – Jest to proces przywrócenia brzeszczotowi jego ostrości. Brzeszczoty ostrzy się przytwierdzając je do powierzchni imadłem ,a następnie piłuje zęby odpowiednim pilnikiem. Zęby piły powinny być prostopadłe w stosunku do ścian bocznych ostrza. W otwornicach powinny być one pod kątem 60 stopni.

2.    Wyrówanie – Jest to proces ustawiania tej samej wysokości wszystkich zębów. Nierówne wysokości mogą wyniknąć ze złego ostrzenia. Skutkuję to wtedy tym ,że podczas cięcia to one wykonują jedyną prace, przez co szybko się tępią. Pozostałe zęby nie spełniają swojej roli.

3.    Rozwieranie – Jest to proces wychylania zębów (parzystych w jedną ,nieparzystych w drugą strone) w celu zmniejszenia tarcia brzeszczotu o boczne ściany. Stopnie rozwarcia wszystkich zębów muszą być takie same.Wielkość wpływa na opór cięcia.Każde wychylenie wiąże też się z powiększeniem rzazu i mniejszą dokładnością cięcia.

 

 

Tagi: praca,pila,reczna,porady,ciecie,ciac

drukuj Drukuj | pobierz Pobierz | polecanie Poleć znajomemu | ulubione Ulubione | dyskusja Forum
Ocena: ocena 1 ocena 2 ocena 3 ocena 4 ocena 5

Wszystkie artykuły


| 1 | 2 | 3 | 4 | Pokaż wszystkie


Deska Barlinecka


Statystyki





O nas / Kontakt / Regulamin / Banery / Linki / Wszystkie artykuły / Mapa serwisu
Interesuje Cie współpraca? Zajrzyj do działu Reklama
Projekt i realizacja: iTools
2010, ePodloga.pl , wszystkie prawa zastrzeżone.